Co wiesz o kuchni azjatyckiej? :)

Kuchnia azjatycka kojarzy się najczęściej z kuchnią Azji wschodniej i południowo-wschodniej. Wpływ na tą kuchnie mają takie kraje jak Chiny, Japonia, Wietnam czy Korea dlatego też hasło kuchnia azjatycka najczęściej kojarzone jest z kuchnią chińska, japońską, wietnamską czy tez koreańską. Azja jak dobrze wiemy to największy kontynent z ogromną liczbą ludzi o różnych kulturach i upodobaniach. Mimo, iż jest tak różnorodna można wyłonić kilka cech wspólnych dla kuchni azjatyckiej będącej niesamowitą mieszanką kontrastujących ze sobą smaków. Wspólna cecha dla całej kuchni azjatyckiej to podobne metody przygotowywania potraw. Potrawy smaży się w woku naczyniu przypominającym misę o średnicy około 30-40 cm z jedną lub dwiema rączkami. Wspólnym sposobem przygotowania dań jest: gotowanie na parze, podsmażanie i smażenie na głębokim oleju. Kolejną wspólną cechą dla potraw przyrządzanych w Azji wschodniej to bardzo podobne ich składniki. Do każdej z potraw używa się dużej ilości ryżu i makaronów, sosu sojowego oraz korzennych przypraw i ziół o bardzo przeciwstawnych smakach. Kontrast smaków to najpopularniejsza cecha dla kuchni azjatyckiej. Jest to nic innego jak kombinacji pięciu smaków: słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego i ostrego, których używa się w przyrządzanych potrawach np. kurczak w pięciu smakach.