Kuchnia włoska – Kto jej nie lubi? :P

Wśród wielu obcych tradycji kulinarnych szczególną popularność zyskuje sobie dieta śródziemnomorska. Panuje powszechna opinia, że najbardziej reprezentatywna dla niej jest kuchnia włoska. Spotykamy tu więc bogactwo warzyw i owoców, ryby i owoce morza, wiele rodzajów serów i oczywiście wszechobecną oliwę. Są to elementy powszechne na całym obszarze wybrzeży Morza Śródziemnego.
Jest jednak wiele posiłków, które sprawiają, że kuchnia włoska jest unikalna i od razu rozpoznawalna. Należy wymienić tu przede wszystkim pastę, szerzej znaną jako spaghetti, pizzę, lasagne, czy risotto, również desery takie jak panna cotta czy tiramisu. Włosi znani są także ze swoich wyśmienitych win i serów. Walory smakowe dań włoskich to także zasługa charakterystycznych ziołowych przypraw. Wiele z tych potraw zyskało sobie uznanie na całym świecie i nie trzeba wybierać się do ich ojczyzny, aby móc się nimi cieszyć. Kuchnia włoska ze względu na swe niezaprzeczalne walory stała się powszechnie znaną wizytówką tego rejonu Europy.