SZTUKA MYCIA NACZYŃ

mycie-naczynTalerze, sztućce, szklanki kubki ? takie naczynia są standardowym wyposażeniem każdej kuchni. Używamy ich niemal codziennie. Codziennie też stajemy przez koniecznością mycia naczyń ? czynności, która dla większości z nas jest smutnym obowiązkiem.

Warto jednak poznać przydatne tricki, które pozwolą udoskonalić tą przykrą czynność. Bardzo ważna jest dbałość o szczegóły i nie pomijanie żadnego elementu naczynia.

Ekonomicznie jest myć więcej naczyń, bowiem zużywamy wtedy znacznie mniej wody. Umieszczamy je w misce, bądź zlewie wypełnionym ciepła woda, dodajemy płynu do mycia naczyń i myjemy wszystkie razem. Wałka do ciasta, drewnianej stolnicy nie myjemy często. Po użyciu wystarczy przetrzeć je suchym ręcznikiem, aby pozbyć się reszek mąki i ciasta. Naczynia przypalone i oblepione resztkami jedzenia warto namoczyć w ciepłej wodzie z dodatkiem mydła i zostawić na parę minut.

Nie wolno zamaczać ostrzy noży w bardzo gorącej wodzie. Pamiętajmy, aby po umyciu wysuszyć naczynia przed włożeniem ich do szafki.