Cudowne właściwości orzecha włoskiego

Czego nie wiemy a co warto wiedzieć o tej powszechnie znanej roślinie
Siedem orzechów włoskich
Tak małą dawka wystarczy przyjąć by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na przeciwutleniacze sole mineralne poprawić nastrój pamięć i samopoczucie!

Zawierają tłuszcze Omega 3 przy czym są źródłem witamin A i E
Drogocenna łupina
Niemniej od samych orzechów wartościowe są łupiny. Zawarty w nich sok jest źródłem garbników ma działanie przeciwgrzybiczne dobrze wpływa na trądzik i choroby skórne
Baza na nalewkę
Niezawodnym sposobem na walkę z zatruciem pokarmowym i niestrawnością jest nalewka na bazie zielonych orzechów.

Składniki:
– orzechy włoskie – 1 kg
– spirytus – 0, 5 L
– woda – 0, 7 L
Sposób przygotowania:
Najważniejszym składnikiem są orzechy włoskie zbierane jeszcze w lipcu. Orzechy muszą być zielone i niedojrzałe. Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą (uzyskamy w ten sposób alkohol o mocy ok. 40% wedle upodobań można zmieniać). Umyte orzechy włoskie pokroić na ćwiartki i umieścić w dużym słoiku, i zalać wcześniej przygotowanym roztworem. Odstawić na 4 tygodnie w słoneczne miejsce. Następnie napój rozlać do butelek. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu.
Warto nadmienić że zielone orzechy łatwo farbują skórę dlatego warto zaopatrzyć się w rękawiczki.