Tłuszcze spożywcze to tłuszcze roślinne i zwierzęce, które składają się z glicerolu i kwasów tłuszczowych. O jakości tłuszczów decydują rodzaje kwasów tłuszczowych, mogą one być nasycone lub nienasycone.
Tłuszcze, które zawierają kwasy nasycone tj. stearynowy i palmitynowy mają konsystencję stałą i są nimi głównie tłuszcze zwierzęce. Tłuszcze, które zawierają NNKT ( niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe ) to kwasy: linolowy, linolenowy i arachidonowy. Mają konsystencję ciekłą i są to tłuszcze roślinne.
Powinniśmy też wiedzieć jakie substancje dodatkowe występują w tłuszczach, które spożywamy a są nimi: sterole ( cholesterol), lecytyna, woda, białko i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E, K. Tłuszcze nie rozpuszczają się w wodzie, lecz rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych. Istnieje podział tłuszczy ze względu na konsystencję. Płynne: olej, oliwa, tran. Stałe: smalec, łój, margaryna. Podział ze względu na pochodzenie, roślinne: margaryny, oleje. Zwierzęce: łój, smalec, masło. Ta krótka charakterystyka mam nadzieję, że przybliży państwu czym są wszechobecne w naszej diecie tłuszcze.